Yeni eğitim-öğretim yılında siz değerli öğrencilerimizi kucaklamaya hazırız.
Kütüphanelerimizi kısaca tanımanız ve hızlı bir başlangıç yapabilmeniz için önce buradan başlayabilirsiniz.

 

1

Şekil 1-İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi


Tarihçe, Tanım ve İçerik, Koleksiyon Türleri

gumussuyu 

İstanbul Teknik Üniversitesi, 1773 yılında Mühendishane-i Bahr-i Hümayun adıyla Sultan III. Mustafa Dönemi’nde kurulmuştur. İstanbul Teknik Üniversitesi Kütüphanesi kuruluşu ise 1795 yılında Mühendishane-i Berri-i Hümayun ile başlar. 1797 yılında kurulan matbaa da basılan kitaplar kütüphane koleksiyonunun temeli olmuştur.

İTÜ Merkez Kitaplığı adıyla hizmetlerine devam eden Kütüphane, 1987 yılında Mustafa İnan Kütüphanesi adını almıştır.

Bugün kütüphanemiz 5 yerleşkede 1 merkez ve 6 şube ile toplamda 7 kütüphane ile tam donanımlı hizmet vermektedir.

Mühendislik, mimarlık, fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında araştırma yapabileceğiniz basılı ve elektronik milyonlarca kaynak içeriği kapsar.

Kitap, dergi, tez, görsel işitsel materyal, harita, sanat eseri, konferans bildiri, standart, referans kaynağı, sayısal koleksiyon gibi birçok türde koleksiyona sahiptir.

4

Merkez ve Şube Kütüphaneler Çalışma Saatleri

Mustafa İnan Kütüphanesi 7/24 hizmet vermektedir. Şube kütüphane çalışma saatleri değişkenlik göstermektedir. Ders çalışmak veya araştırmanızı yapmak için size en yakın ve uygun yerinizi bulunuz, öncesinde şubelerimizin çalışma saatlerini kontrol ediniz.  Şube kütüphaneler çalışma saatleri

Kütüphanelere girmek için İTÜ Kimliğiniz gereklidir. Kartınızı getirmeyi unutmayınız!

5yeni

Kütüphane Hesabı Nasıl Oluşturulur?

Kütüphanelerimizden yararlanmak için kütüphane kaydı oluşturmalısınız.

www.kutuphane.itu.edu.tr adresinden;

  1. «Üyelik ve PIN İşlemleri»’ ni seçiniz.
  2. «İTÜ Hesabıyla kayıt» seçip, kurumsal e-posta bilgilerinizle kayıt olunuz.
  3. Başvurunuz üç iş günü içinde değerlendirilecek ve hesap açılış bilgisi e-postanıza gönderilecektir.
  4. Üyeliğiniz gerçekleştikten sonra yine aynı sayfada bulunan PIN alanından açıklamaları dikkate alarak Kütüphane Hesabınız için PIN oluşturunuz.

 

uyelik

Kütüphane Kaynaklarına Erişim

Toplamda 1 milyonu geçen elektronik ve basılı kaynaklarımız keşfetmenizi bekliyor.

Tarıyorum: Tüm kütüphane koleksiyonuna tek bir arama alanından ulaşabileceğiniz kütüphane tarama motorudur. , basılı ve elektronik içeriklerine de ulaşabileceğiniz tarama alanımız.

Katalog tarama: Kütüphanelerimizde hangi yayın nerede, hangi merkezde, hangi rafta? Seçtiğiniz bir arama kriteri ile (yazar, eserin başlığı, konu, anahtar kelime, vb.) yayının kaydına sizi ulaştırır.

Peki aradığımız yayın rafta mı, yoksa diğer bir kullanıcı tarafından ödünç alınmış mı, ne zaman dönecek, ayırtma yapabilir miyim, tüm bu sorularınızın yanıtını b bulacaksınız.

Veritabanları: Çok çeşitli konularda online tam metin araştırmalar yapabileceğiniz yüzlerce veritabanı özgürce kullanımınıza açıktır. Sizlerin her türlü bilgi ihtiyacınızı karşılayacak bu koleksiyonu yıllardır büyük bir emekle ve özveri ile çalışarak seçtik hizmetinize sunduk.

Ekran görüntüsü 2024-10-16 152201

Ödünç Verme Hizmeti:

Amacımız, kütüphanedeki yayınların belli kurallar çerçevesinde kütüphane içi ve dışı dolaşımını sağlamak ve denetlemektir. Böylece siz değerli öğrencilerimiz eşit haklar çerçevesinde kaynaklarımızdan yararlanabilecektir. Ödünç verme hizmetinden nasıl yararlanacaksınız, ne kadar süre ile ve kaç tane ödünç yayın alabilirsiniz tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Ayırtma Nedir?

Eğer ödünç almak istediğiniz yayın bir başka kullanıcı tarafından ödünç alınmış ise, yayının katalog kaydına ulaştıktan sonra kullanıcı bilgilerinizi kullanarak kendiniz için ayırtma yapabilirsiniz.

  

Ekran görüntüsü 2024-10-16 152229

Gecikme Cezası

Ödünç aldığınız yayınları sizden istenen sürede iade etmeyi unutmayınız!!

Kampüs Dışı Erişim

Kütüphanemizin sahip olduğu koleksiyona uzaktan erişebileceğinizi biliyor musunuz?

Evinizden, başka bir şehirden ya da başka bir ülkeden kütüphane PIN ve kullanıcı hesabınız ile kampüs dışı hizmetini kullanarak araştırmalarınızı yapmaya devam edebilirsiniz.

Detaylar alttaki linkte!

Kampüs dışı erişim

Internet erişimi hakkında :  Kontrol etmeyi unutmayın!!

 

Referans Hizmeti

Ödevlerinizi ya da araştırmalarınızı yaparken referans hizmetlerinden her ihtiyaç duyduğunuzda yararlanabilirsiniz.

Referans hizmetlerimiz, kullanıcıların bilgi kaynaklarından ve kütüphanenin sunduğu hizmetlerden etkin bir şekilde yararlandırılması amacıyla verilen eğitim ve araştırma faaliyetlerinin tümünü kapsamaktadır. Referans Masası Mustafa İnan Kütüphanesi giriş katında yer almaktadır. 

Kütüphane Konu Rehberleri

Kendi alanınızla ilgili öne çıkan kaynaklara yol gösterir. Referans kütüphanecilerimize doğrudan rehberler sayfasından ulaşabilirsiniz.

Ekran görüntüsü 2024-10-16 152412

 

Belge Kopyalama (scanner)

Kütüphanemizde çıktısını almak istediğiniz sayfaları tüm katlarda bulunan tarayıcı makinelerle (Scanner) ücretsiz olarak yapabilirsiniz. Fotokopi hizmeti verilmemektedir.

https://kutuphane.itu.edu.tr/hizmetler/kopyalama

 

Kütüphanede Yarı Zamanlı Çalışma İmkanı!

Öğrencilerimize şube kütüphanelerimizde yarı zamanlı olarak çalışma imkanı sunmaktayız. Bizimle çalışmak isterseniz aşağıdaki adresteki duyuruları takip edebilirsiniz.

yarizamanli@itu.edu.tr